Slik ble operakjolesykurset til <3 (hint: det handler om inspirasjon)

 

Sensommeren i Oslo 2017 - noe skjer magisk på Sagene!

Da jeg var en 5-6 årig liten jente, så jeg min første Hollywoodfilm. Du vet palietter og silke i lange baner, med dansende dameben og et syngende eventyrunivers. Hele livet har mine barndoms drømmer fulgt meg, som lettheten følger en sommerfugls vingeslag. Idag lever jeg sydrømmen min, som kjoleskredder, kursholder og eier av Trinel Syskole & Design.

En dag på et av mine kreative sykurs på Sagene, skjete det noe magisk. Praten gikk om syning, sydrømme og opera. Vi var to som hadde vært i Operaen i Verona. Kombinasjonen av å sy og prate om vakre Verona, fikk inspirasjonen til å koke! Tre timer etter sykurset sa det KAPOW i hode mitt! Jeg hadde blitt inspirert: Tenk hvis jeg kunne bruke inspirasjonen til noe nytt og spendende!?

Et eventyrlig sykurs ble skapt!

Samme natt kom ideen til meg i en drøm: "Opera kjole sykurset"! (Når jeg drømmer om noe om natten, da vet jeg det er ekte vare, og du har sikkert allerede skjønt det: Jeg tror på ideenes magiske kraft!)

Neste morgen, sendte jeg melding til en bekjent av meg, som er freelanceomviser i Operaen. Og hun sa ja til å lage en privat omvisning for Trinel Syskole. Og hun ville bli med på operakjolesykurset! 

En liten måned senere var det hele i boks, billettene til Tryllefløyten var booket og omvisning i Operaen satt opp i kalenderen. Etter kort tid, hadde 3 kreative kvinner sagt ja til å føre sine sydrømme ut i livet - og meldt seg på operakjolesykurset.

På besøk i et skapers paradis

Hvem var de tre kvinner som hadde meldt seg? Jeg kjente sommerfuglene fly rundt i magen, da jeg gikk mot Operahuset en solrik høstettermiddag. Om få minutter skulle vi treffes. Jeg kjente hvordan pulsen steg og steg og sommerfuglene fløy opp under glastaket, da jeg trådte inn i Operaens store lyse foye.

Der traff jeg 3 skjønne skapninger, som skulle bli med på en magiske reise, inn bak scenen! Da omviser Ellen, åpnet døren til bakscenen sklei vi inn i en kunstnerisk drømmeverden, kun få får oppleve. Vi gikk først rundt i de lange ganger, inn i de store saler og dypere og dypere inn i en skapers paradis.

Da vi kom til skreddersalen pratet vi med en dameskredder, som ivrigt fortalte om hvordan produksjonene ble til. Hun beskrev prosessen fra operaens planlegningsfase, videre til produksjone og fram til ferdigstillelse før en forestilling. Nå forsto vi hvordan det tar 3 år å lage skape en forestilling med opp til hundredvis av kostymer. 

Vi gikk imellom arbeidspultene og byster med kostymer på, mens vi studerte både utradisjonelle og tradisjonelle skredderiteknikker. Det hang scenografiske tegninger overalt. Og vi fikk sniktitte på kostymene til Tryllefløyten, som vi skulle se senere.

Her ser du et par bilder av det vi fikk oppleve bak scenen i Operaen:

         

Crazy dager på sykurs!

Etter den magiske og uforglemmelige dag på Operaen, var neste steg å gå i skaper-modus selv. Vi hadde tre dager på sykurs i lag full av syning, skjønne prate og massevis av læring. Alle hadde designet sin egen kjole, og valgt stoff som passet til. Sykurset var full av inspirerende projekter og her får du en smak av det kreative rommet.

Skjønne snitt og sitroner:

Ellen fikk hjelp til å lage mønster til en omslagskjole, hvor omslaget var i ryggen. Hun hadde bestilt sitronstoff fra England til dette vakre projekt. Vi jobbet først med å lage Ellens mønster på mål, og etterpå stod det i tilpasningens tegn. Tilslutt skulle delene sys sammen og her ser du den lekre slå-om-detalje på ryggen.

Korsagesyning i møbelstoff:

Harriet sydde en korsage med mønster fra Stoff og Stil. Hun hadde valgt et fløylsmukt møbelstoff, som egnet seg bra til å holde på formen. Først på dagsordnen var å tilpasse mønstret så det passet perfekt. Deretter skulle Harriet få alle detaljene på plass. Sy små hemper, lage stolpelukning og tilsist sammensyning i det tykke toff.

    

Silkemyk engelsk design:

Berit sydde en kjole i silkestoff fra England og mønster fra Burda. Det første steg var å måle og sjekke om vi skulle tilpasse mønstret. Det viste seg å passe veldig bra til Berits sine mål, så da var neste steg klipping av silken (med ekstra sømmonn i sidesømene for en sikkerhets skyld). Deretter 1. prøve, tilpasning og tilsist og ikke minst syning av silkekjolen med de mange detaljer, sløyfelukning, manshetter mm.

Tryllerfløyten og et uforglemmlig magisk møte i operaen

Da vi skiltes på siste dagen på sykurset, var det med gode minner og et høydepunkt å se frem imot. Tryllefløyten. Datoen var satt og vi skulle treffes søndagen uken etterpå. Men syningen var ikke helt ovre, for de tre syere. Uanset så rakk alle å bli ferdige til den store dag. 

Vi hadde avtalt å treffes igjen i Operaens lyse forhal, og skulle se det vakre bygningsverket for andre gang i lag. Det var med store smil, glede og vakre kjoler at vi eviggjorde øyeblikket, som du ser på bildet herunder.

Her kan du lese mer om forestillingen vi var å se: Tryllefløyten i Operaen

Viste du at:

  • Kreativitet er en medfødt egenskap. Vi har det alle i oss og vi kan øke kreativiteten ved å øve oss på å gripe ideene, når de kommer. Enten ved å skrive dem ned, skitse eller å dvele ved dem en stund før man går videre i dagens gjøremål. Man kan også bevist jobbe med idearbeide, oppsøke steder som gir inspirasjon, såsom naturen, operaen eller andre steder. 
  • Syning er stressreduserende. Det er forsket på at syning og annet håndarbeide bidrar til å øke mental helse og senker blodtrykket. Det kan også oppstå samme "zen"-følelsen når vi syr, som når vi meditere.
  • Å sy er noe man lærer av andre, enten du har en nabo, en sygjeng, syr etter en oppskrift eller går på sykurs. Syning er for alle, og syning har gått i arv i utallige generasjoner. Fra hånd til hånd, fra mester til elev. Å lære å sy er å gå inn i rekken av syere fra alle tider. Det er unikt, skapende og ekte.

Vil du bli med på sykurs?

Hvis du har blitt inspirert, nysgjerrig og vil lese mer, finner du vårens operakjolesykurs her!

Du er hjertelig velkommen til å legge igjen en kommentar, så vet jeg at bloggen min blir lest. Det er altid hyggelig å få tilbakemeldinger på det jeg skriver, og kom gjerne med forslag om ting du ønsker jeg skal skrive om i fremtiden.

Livet er et eventyr - skap det og lev det! - hilsen Trine.

2 kommentarer

Gerd Krokann Veskje
 

Så godt og hyggelig du skriver.  Sitter nesten igjen med følelsen av at jeg var med både på operaen og på systuen.  Dette er både spennende og morsomt å høre om.  Masse lykke til med det du holder på med og fortsett med å leve ut dine drømmer.  Varm hilsen fra meg som bare er amatør,  men  som trives godt ved min enkle symaskin, mine stoffbiter med gode farger, som er så gode og ta i og dessuten gir meg glede.:-)

Les mer...
Les mindre
Trine Malene Lauridsen
Admin
 

Hei Gerd! Så hyggelig at du nesten «ble med på sykurs». 😄 Syning er for hele livet! Lykke til med dine fargerike stoffer, det høres magisk ut... hva kan dette mon bli til? ‍♀️🍀🌸

Les mer...
Les mindre