Den lille strykeskole og presseredskapene du vil elske!

 
Ved første øyekast ser det rart ut! Et føl. En arm. En presseskinke. Hvaffor noe?

Du blir ikke bedre til å sy, ved å lære å stryke bedre. Tvertimot så vil du kanskje ha lyst til å sy mer sjusket og være mindre nøye... For så godt virker det. Å bruke med presseredskaper altså.

Da jeg gikk på skredderskole i Danmark (et lille stykke utenfor København) sat vi ved høye borde og sydde dagen lang. 7-8 timer fordypet i søm. Med fingerbøl. Silketråder. Nerdete syteknikker. Rouler og snirkelsømmer. 

Det føltes nesten som å vinne i lotto, når min mester viste meg en ny teknikk. Ikke alle lærlinger lærte det samme. Jo mer interessert og jo raskere man mestret ting, desto mer dryppet mesters oppmerksomhet på oss.

Å lære å stryke var en av disse store eureka-hungrende områder, som kun mester selv kunne forgylle med sin store viten.

Jeg husker tydelig når Louis (som var verkstedsmester) sto ved strykebrettet. Han var bitteliten. Velklædt. Velduftende. Og strykejernet var stort og tungt. Men hånden hans holdt rundt det, som var det som en magisk tryllepute. En dampende del av hans egen hånd, som strødde glitter og perfeksjon over selv de mest skjeve sømmer. 

Dampen sprutet ut i alle retninger. Et lille lurt smil snek seg ut mellom leppene hans. De sirlig oppbretttede ermene hans gjorde at håndleddene beveget seg elegant over PRESSEFØLLET. Nesten som en abrakadabre formel med trylle trylle vupti vupz - tryllede han de smarteste triks ut av disse ermene sine.

Vi stod måpende ved siden av og stjernene twinket i øynene våre.
Våre kinner rødmet av dampen og varmen. Med store øyner stod vi dér og å se hans store håndfaste viten transformere seg. Hans sa ikke et ord. bare gliste.

Krøllede skuldersømmer. Skrukkete krager med slag. Rynkede isydde lommer. Alt ble perfekt transformért til nydelig presset, mykt formede couture-objekter på strykebordet. Oh lala musikk strømmede ut av damphullene på strykejernet. Som englesang i ørene.

"Så er det din tur Trine". Nu var det min tur til å etterligne hans elegante bevegelser rundt over presseføllet med et stykke nysydd tekstil imellom seg og dampjernet. Jeg så sikkert ut som en klønete utgave av et barn som etterlikner en stor tryllekunstener. brakadabre og .... sim surre sum a la bim bam busse... Stjernestøvet spredte seg ikke helt på samme måte. Jeg kikket opp under dampjernet og prøvde å se om tryllestøvett hadde satt seg fast derunder. Ristet litt på jernet og klødde meg i hode... Hmm!

Resultatet mitt så IKKE ut som hans magi. Min indre skuffelse var stor. Ærgelig. Litt flaut også. 

Det er ikke mange ekte gode sanne pressemestre. For det er "vanskelig" og krever mange hundrevis med timer ved pressebordet. Uanset! Når han hadde lært dette, så kunne jeg også!! Det bestemte jeg meg for dengangen. Dette vil jeg lære!!

Ikke slinger i valsen, nå var det bare å øve!

Senere på min syskole har jeg måtte innse at Louis ikke var den store pedagog. Han sa aldrig hva presis han gjorde for å få det til så bra... (Når jeg nu står over for min gjeng på syskolen, bak strykebrettet mitt, har jeg klødd meg i håret flere ganger. Hvordan sir jeg dette som jeg kun kan uten ord? Og så har jeg trenet og øvd på å få viten om pressing over strykebrettskanten over til min sygjeng.)

Å undervise i presseteknikk handler både om teknikk OG pedagogikk. Det siste hadde han ikke mye av. Han mer strålte ut sin viten i den retningen, som han spottet et taltent. Det talentet tenkte jeg skulle være meg :-D

Så jeg knakk koden. Steg for steg stod jeg skiftevis å smugtittet på hans tryllerier - og øvde meg intenst selv - om hverandre. 

Derfor har jeg besluttet å lage gode steg for steg syhefter slik at dere derute også kan lære dette underfundige og vidunderlige magiske trylle-serum DAMPING å kjenne. Men ikke nok med dét, vi skal jo også dufte dampen ikke sant;-) Derfor trenger vi litt blomstertryllestøv inn i mellom :-)

Derfor lager jeg nå 3 kursvideoer med tips, triks og tekniker - rett over strykebrettet til DEG, slik at du kan få dette til du også.

Jeg har pakket det hele inn i julegavetryllepapir og sender den til deg som vil lære dette og blir med innen 20/3 2021 kl 14. Så får du halv pris:-)

Se mer her: https://trinel.simplero.com/products/120394-Sykit-sy-dine-egne-presseredskaper

Vi går rett og slett i læremodus i våren og øver sammen. Du blir med i en facebookgruppe, hvor du kan øve i lag med andre som deler din interesse. Sendinga forgår og ligger i denne gruppe og du kan være med direkte og stille spørsmål underveis. Eller se sendingen så mange ganger du vil etterpå. De er dine til odel og eie.

Her er hva vi går igjennem i sendingen:

  • Forskjellen på å stryke og presse.
  • Hvorfor bruke et føl/skinke/arm.
  • Forskjellen på buete og rette sømmer.
  • Hvordan bruke damp til å forstørre og forminske.
  • Hvordan presse silke, ull, bomull.
  • hvordan få pent resultat i stretch, kord/velour, sateng.  

Du blir med ved å klikke deg inn i linket her: https://trinel.simplero.com/products/120394-Sykit-sy-dine-egne-presseredskaper. Jeg gleder meg til å dele stryke og pressemagien med deg :-D


Syglad hilsen

Trine M. Lauridsen

Dameskredder og kursholder

Trine er prisbelønnet dameskredder og kursholder. Hun mottok Det danske skredderlaugs fortjenst medalje for velutført svenneprøve i 1996, og Designfondets reiselegat i 1997 hvor hun deretter resite til USA og sydde for Isabel Toledo og Eastern Wardrope department. Senere har hun jobbet med tusindvis av kvinner med klæsveidledning som tidligere butisksjef innen damemote og på ulike systuer og teatre i København. Idag driver hun sin egen syskole på Sagene, hvor hun lærer bort å sy klær som passer. Hun er også en intuitiv coach og et kreativt hode som hele tiden finner på nye spendende idèer innen søm, som du kan følge med i her på bloggen hennes. Vil du melde deg på hennes nyhetsbrev? Klikk her!


Klikk her for å lese mer og melde deg på strykekurset: https://trinel.simplero.com/products/120394-Sykit-sy-dine-egne-presseredskaper

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!